JeugdOrkest Hemiksem

JeugdOrkest Hemiksem, of JOH! voor de vrienden, is een orkest voor jonge, maar ook iets oudere muzikanten met minder muzikale ervaring. Dit orkest, onder leiding van Ineke Craeghs, repeteert elke vrijdagavond van 18u45 tot 20u00. Wil je op een leuke manier de wondere wereld van samen musiceren leren kennen, dan kan je dat bij ons. We spelen moderne muziek en doen naast de wekelijkse repetities ook heel wat andere activiteiten zoals onze jaarlijkse 4-daagse in de paasvakantie, een lekkere spaghettislag, geweldige concerten, een jaarlijks uitstapje,… . Alle blazers en percussionisten zijn welkom en dat al vanaf je 2de jaar instrument

joh-rgb-2

A Young Person's Guide to JOH!

Muzikaal

Harmonieorkesten, ja ook JOH! is een volwaardig harmonieorkest, worden meestal als saai bestempeld en men verwacht dat deze nog steeds ‘humpa-pa’ muziek spelen. Wel al deze mensen zullen we moeten teleurstellen. JOH! speelt moderne muziek gaande van moderne klassiek tot hedendaagse pop tot meeslepende en ontroerende filmmuziek. Zo speelde JOH! op zijn laatste concert nog muziek uit: Up, Slumdog Millionaire, Avatar, Twilight. En muziek van onder meer Billy Joel en Coldplay. Ook de popklassiekers zoals I’ve got the music in me worden niet vergeten. Hard repeteren is dan ook onontbeerlijk om deze mooie hedendaagse klassiekers tot een goed einde te brengen.

Concerten

Een paar keer per jaar laat JOH! aan de buitenwereld zien waar ze een hele tijd hard aan hebben gewerkt. Deze concerten vinden meestal plaats in zaal Het Welzijn. Verwacht u hierbij misschien een stijf concert met de nodige stijve ‘orkest-etikette’ dan hebt u het mis. De concerten van JOH! zijn fris en vrolijk en bezorgen iedereen een ‘feel good’ gevoel.

Ook buiten Hemiksem treed JOH! op, zo hebben ze onlangs nog in Meerhout gespeeld. En overal waar JOH! komt worden de mensen omver geblazen door ons jong geweld.

Vrienden

JOH! is een muzikale bende die elke week repeteren om hun publiek keer op keer weer te verrassen. Maar JOH! is ook veel meer, het is een plek waar hechte vriendschappen gesmeed worden en waar iedereen zich thuisvoelt. Jong en iets minder jong komen er goed overeen en helpen elkaar waar nodig op een repetitie. Om deze hechte groep te behouden organiseren we jaarlijks activiteiten waar we eens ‘iets leuks’ gaan doen. Zo ook gaan we elk jaar op JOH!-weekend waar er tussen de repetities door (en repetities zijn er daar genoeg) tijd is om ons te amuseren en lekker zot te doen, want dat is iets dat JOH’ies nog altijd het beste kunnen: de boel op stelten zetten.

Meespelen?

Heb je de kriebels gekregen? Bespeel je een blaasinstrument of percussie? Speel je dit instrument al 2 jaar? Aarzal dan niet en kom je eerste ervaringen in een orkest bij ons opdoen. Voor meer info kan je ook altijd een mailtje sturen. En voor je het weet ben jij ook een deel van deze knotsgekke bende. Aan diegene die nog een beetje zouden twijfelen hebben we maar 1 ding te zeggen: kom eens proberen en we beloven dat we je zullen overtuigen.

De dirigent

Sinds 2014 staat Ineke Craeghs voor ons jeugdorkest.

Ineke begon haar muziekstudies op 8-jarige leeftijd aan het Noordlimburgs Instituut voor Kunstonderwijs (NIKO) te Neerpelt in de klas van Griet Bols. In 2003 beëindigde ze de vakken hobo, piano en AMV voor de hogere graad met de grootste onderscheiding.

Ineke vatte nadien haar studies hobo aan in het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Paul Dombrecht. In 2009 studeerde ze af met grote onderscheiding en behaalde in dat- zelfde jaar tevens haar diploma van de lerarenopleiding. Tijdens haar studies verbleef Ineke een volledig schooljaar in Lissabon (Portugal), waar ze ging studeren in de klas van Andrew Swinnerton, hoboïst van het Gulbenkian orkest.

Ineke vervolmaakte zich voor althobo aan het conservatorium van Gent in de klassen van Joost Gils en Joris Van den Hauwe. In 2012 behaalde Ineke de graad ‘master na master hobo’ aan het Lemmensinstituut te Leuven in de klas van Arie van der Beek. Ze behaalde er in datzelfde jaar ook haar masterdiploma kamermuziek.

Ineke is actief als freelance hoboïste in o.a. Brussels Philharmonic, Vlaamse Opera, l’Orchestre Philharmonique de Liège, het Nationaal Orkest van België, l’Opéra Royal de Wallonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen en speelde er met dirigenten als o.a. Eliahu Inbal, Dimitri Jurowski, Christian Arming en Michel Tabachnik. In 2012 had ze de eer om te mogen werken met maestro Ennio Morricone en om zijn bekende Gabriel’s Oboe te brengen voor een uitverkocht Sportpaleis.

Ineke doceert sinds september 2009 hobo in de academies van Aalst, Hemiksem en Sint Lambrechts Woluwe, waar ze in totaal een 34-tal jonge en minder jonge hoboïsten met veel enthousiasme opleidt.

De muzikanten

Al wie jong is en al een beetje wegwijs is in het spelen van een instrument (minstens 1, best 2 jaar instrumentklas in een muziekacademie),is van harte welkom. ook zij die al wat ouder zijn en pas recent hun eerste passen hebben gezet op een blaasinstrument of met slagwerk zijn begonnen, kunnen hun eerste hafabra ervaring samen met deze groep opdoen.